начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!

Мнениеот elinos » 24 Фев 2014, 23:08

Здравейте,

Казуса ми е следния:
2011-та година закупих на "зелено" апартамент, който е платен на 100% и имам нотариален акт за него.
Преди около година и нещо строителя спря строежа на обекта и от тогава ни мотае.
При последната проверка се оказа, че ситуацията му е плачевна и банката му е запорирала обекта и дори ги е дала на частен съдебен изпълнител за продажба.
До колкото успях да намеря, са пуснати за продажба 4 от апартаментите в блока в края на миналата година.

Въпроса ми е следния, какво бихте ме посъветвали да направя в този случай и изобщо какви са ми опциите?

Предварително благодаря!
elinos
Нов потребител

Re: Проблем с покупка на "зелено", моля за съвет!

Мнениеот lanfear » 25 Фев 2014, 14:54

В нотариалния акт какво пише? :)
lanfear
Потребител

Мнениеот elgeor » 26 Фев 2014, 00:50

Позната схема, явно за съжаление все още работеща!
Така, първо с предварителен договор ли сте или сте получили НА ? Прехвърлено ли ви е правото на строеж? в случай, че имате НА не сте в най-лошата хипотеза.
В която и да е хипотеза две са пътечките:
1. Сигнал до прокуратурата /хвърляте боб, ако откажат образуване, обжалвате до безкрай/
2. Гражданско дело /разваляне на договор, обявяване на предварителен в окончателен - печелите, вадите ИЛ и си чакате на опашка/
3. След няколко години процедури в най - лошия случай сте готов за жалба в Страсбург.
3. организирате се с останалите купувачи, договаряте с банката, вкарвате още средства и довършвате сградата

Пишете къде е строежа, коя е фирмата изпълнител и банката.
ПС: вижте лични
elgeor
Младши потребител

Мнениеот elinos » 26 Фев 2014, 08:49

Благодаря за мненията!

lanfear написа:В нотариалния акт какво пише? :)

Какво по-точно трябва да гледам?

Ще се пробвам да се свържа със частния съдебен изпълнител, да проверя дали може да ми даде информация дали са продадени въпросните апартаменти и дали имат информация какво смята да предприеме банката.

Някакви съвети как мога да издиря другите собственици в блока?
elinos
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Фев 2014, 09:22

Отиди в Търговския регистър и провери дали има производство по несъстоятелност срещу фирмата на строителя, това е основното в момента.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 03 Мар 2014, 21:55

Задължително ти трябва ти адвокат. Трябва да се провери имотното състояние на фирмата и ако има активи следва обезпечение и дело. Ако няма пиеш една студена вода и се сърдиш сам на себе си, че не си ползвал юрист, преди да платиш. Съдия-изпълнителя ти е конкуренция, т.е. враг в случая, по добре не ходи при него
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот barakuda » 05 Мар 2014, 11:49

И, ако беше платил с юрист, това как щеше да го защити при фалит на строителя? Има стотици хиляди сделки на зелено, които са завършили успешно. Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.
barakuda
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2014, 14:20

.... Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.

Сори за off topic-а, но нека те открехна защо препоръките най-често са към адвокат.
Ще ти изтъкна една единствена простичка причина :arrow: най-малкото, защото тези лица "врат и кипят" в процеса. Или казано още по-простичко, тези лица освен, че имат юридическия ценз, притежават и адвокатска правоспособност.
Важното е вЪпроситлят да намери точния адвокат занимаващ се с материята. ДА, ама НЕ. Тези любезни вЪпросители считат, че като поставят тема във форума, въпросът им моменталически е решен. Дълбоко погрешно очакване. :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот elgeor » 05 Мар 2014, 14:52

„ Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.“

Ауууу страшно! Така се получава, то е същото като да отидете на лекар. Защо да си губите време за една настинка, може и да не изтеглите късата клечка и да не развиете бронхопневмония! Въпрос на късмет!
И не знам колко опити имате с подобни казуси, barakuda, но аз все още не съм срещал строители които наистина да са фалирали, но има много чийто близки живеят в разкош, а ООД - то е с капитал от 5000 лв. и много задължения. А тези „фалирали инвеститори“ разчитат именно на това, че хората се чувстват толкова „прецакани“, че не им се дават пари за адвокати и няколко годинки се чудят какво да правят и накрая опс, давността изтече, здраве да е! И тогава не адвокат, ами и Господ не може да ги спаси!

Та по отношение на бизнеса - клон на правото - търговско! Та в търговския закон пише кои са търговски сделки и кои не, та и от там сделки по търговски закон и по ЗЗД. Но това е информация за разбиращи ;)
elgeor
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 05 Мар 2014, 19:55

barakuda написа:И, ако беше платил с юрист, това как щеше да го защити при фалит на строителя? Има стотици хиляди сделки на зелено, които са завършили успешно. Човекът просто е изтеглил късата клечка, което би могло или не би могло да бъде предвидено, но това няма нищо общо с правото, по скоро с бизнеса.
Не че нещо, но ми писна само да се препоръчва адвокат, без да е ясно защо.

По малоумно нещо не беше писано. Договарял съм лична солидарна отговорност на управителя на фирмата, заплащане съобразно завършеното и ипотека в полза на купувача. Като се дават толкова пари, по-добре да не се спестява точно от адвокатски хонорар.
Ама щом не ти трябва адвокат се оправдавай с размера на клечките.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот barakuda » 05 Мар 2014, 21:46

Без съмнение такива благини може да бъдат договорени, но в сериозна фирма ще ти покажат вратата на мига.
barakuda
Потребител

Мнениеот borovinka » 06 Мар 2014, 01:27

Баракуда,
Ако ти си ми посредника в подобна сделка и ми дадеш такъв съвет, аз ще ти покажа вратата на мига. И комисионна ще видиш през крив макарон.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Мар 2014, 08:16

barakuda написа:Без съмнение такива благини може да бъдат договорени, но в сериозна фирма ще ти покажат вратата на мига.

Защо мнението от еволюира от "адвокат не може да му се помогне", до "ама те няма да се съгласят" ? Ако някой изначално бяга от обезпеченията, значи или сам не си вярва, или не ти мисли доброто. Аз на толкова "сериозна фирма" не бих дал пари.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот barakuda » 06 Мар 2014, 10:31

Нямате много опит в бизнеса, види се. В реалния живот нещата не се случват като в теорията, а "отворените" адвокати са провалили много сделки, които иначе биха били сключени и изпълнени съвсем нормално.
Ако аз съм управител и собственик на една фирма с история, която, да речем, строи в момента два-три блока с общо 50-60 апартамента, познай кога на всеки купувач ще му дам лична гаранция и ще му учредявам ипотека, и ще го търпя да ми обяснява колко е велик с неговите пари за един апартамент, а аз какъв съм мошеник и прочие. Още по малко бих изтърпял още по-великия му адвокат. А ако някой такъв се съгласи, то това точно би било индиция, че нещо не е наред, защото подобни ходове не са нормални; означават, че човека е готов на всичко, за да вземе парите. Виждал съм ги такива и компетентната правна помощ не е пречка да и-----ш супата.
Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.
barakuda
Потребител

Мнениеот fbr65 » 06 Мар 2014, 10:37

barakuda написа:Нямате много опит в бизнеса, види се. В реалния живот нещата не се случват като в теорията, а "отворените" адвокати са провалили много сделки, които иначе биха били сключени и изпълнени съвсем нормално.
Ако аз съм управител и собственик на една фирма с история, която, да речем, строи в момента два-три блока с общо 50-60 апартамента, познай кога на всеки купувач ще му дам лична гаранция и ще му учредявам ипотека, и ще го търпя да ми обяснява колко е велик с неговите пари за един апартамент, а аз какъв съм мошеник и прочие. Още по малко бих изтърпял още по-великия му адвокат. А ако някой такъв се съгласи, то това точно би било индиция, че нещо не е наред, защото подобни ходове не са нормални; означават, че човека е готов на всичко, за да вземе парите. Виждал съм ги такива и компетентната правна помощ не е пречка да и-----ш супата.
Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.

+1 Бих подкрепил този сценарий с личен опит. Следващия път беше без адвокат и всичко мина благополучно.
fbr65
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Мар 2014, 11:50

fbr65 написа:+1 Бих подкрепил този сценарий с личен опит. Следващия път беше без адвокат и всичко мина благополучно.

Т.е. съвета към започналия темата е "опитай пак" ? :D
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот fbr65 » 06 Мар 2014, 12:03

barakuda написа: Това исках да кажа, рискове винаги има, а ползването на адвокат не е панацея. Само застраховка, в повечето случаи излишна, но поне не скъпа. Та всеки да си решава сам.

Ето го съвета. Не ми приписвайте неща които не съм изказал ,а подтикват четящите към необосновани очаквания.
fbr65
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Мар 2014, 12:49

Е затова съм съгласен - няма панацея. Дори и със застраховка, е много вероятно пак да трябва да се съдиш, само че със застрахователя. Но пък и да купиш цял имот без консултация, не е за препоръчване.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот fbr65 » 06 Мар 2014, 13:47

barakuda е споменал думата застраховка в друг смисъл, ама хайде, както и да е.
fbr65
Потребител

Назад към Покупко-продажба