начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Придобиване на имот чрез дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване на имот чрез дарение

Мнениеот nedelin » 05 Мар 2013, 11:40

Здравейте, получих наследствен имот (къща с двор) чрез дарение, за което имам нотариален акт, че аз съм дарения. Къщата е надстроявана и реконструирана и е вече с промемена квадратура от опомената в Нотариалния акт. След завършване на строежа е издадено удостоверение за ползване и акт 16 (може да е и едно и също нещо, не съм сигурен). Необходимо ли е да се вади нов нотариален акт или не? Каква е процедурата за нов нотариален акт?
nedelin
Нов потребител

Re: Придобиване на имот чрез дарение

Мнениеот nedelin » 06 Мар 2013, 14:12

Въпросът ми за нотариалния акт възникна от факта, че давам помещение под наем за търговска цел и при регистриране на рекламите в общината е нужен и нотариалния акт, но в този който имам този търговски обект не фигурира. Би ли било това проблем или не?
nedelin
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 06 Мар 2013, 14:20

Нотариалния акт, който имате + Удостоверението за ползване би трябвало да са Ви достатъчни.
nikol52100
Потребител

Мнениеот nedelin » 06 Мар 2013, 15:47

Много Ви благодаря за отговора! А по принцип необходим ли е друг нотариален акт или само при евентуална продажба на имота?
nedelin
Нов потребител

Мнениеот P_petroff » 06 Мар 2013, 17:30

Само кое? Не ви е ясен въпроса, но нали твърдите, че сте собственик с нот. акт за собственост - той ви е достатъчен, за да продадете някой ден това, което е описано вътре в него - а именно "имота". А това което вече не е описано в акта - хубаво е преди евентуална продажба, заедно с документите да се консултирате с колега във вашия район и той да направи каквито проверки са нужни относно съпътстващата една продажба документация, издавана от местните институции.
P_petroff
Младши потребител

Мнениеот nedelin » 06 Мар 2013, 18:35

Да, имам нотариален акт, че имота е моя собсвеност, но в него е описана по-малка квадратура, т.е на дарения имот примерно 70кв сграда, а след дострояване и т.н сградата е 100кв. Затова питах дали трябва да имам нотариален акт със сегашната квадратура на сградата.
nedelin
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 07 Мар 2013, 16:08

Според мен, нот. акт + книжата за новопостроеното, ако е законно направено, т. е. Удостоверение за ползване, са Ви достатъчни. Вече за евентуална сделка на разпореждане с имота, ще е нужно да сте го декларирали в данъчното в реалния му вид, за да получите актуална данъчна оценка. С нея , скицата/схемата и всички останали книжа-отивате при нотариуса и той ще направи съответните проверки.

П.П. Представете си след всеки по-сериозен ремонт или дострояване на нещо, а може и събаряне на нещо в имота си, да тичаме при нотариуса за нов нотариален акт.
nikol52100
Потребител

Назад към Покупко-продажба