начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да си спася собствеността?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си спася собствеността?

Мнениеот kasaroti » 15 Ное 2011, 11:53

Здравейте уважаеми дами и господа! Обръщам се към Вас със следният казус: Трябва ли да си защитавам правата в съда за имот, закупен от мен преди 15 години, след като имам редовен нотариален акт и си плащам почтенно и редовно данъците за същия?

Накратко: Притежавам незастроен парцел в регулация в квартал до града повече от 15 год. Не обработвам мястото, защото се разболях и съм инвалид. Отскоро лице от квартала се опитва да го придобие чрез изваждане на нотариален акт по давност. Намерил си е някакви свидетели, че десет години го е обработвал без възражения от мое име, но аз никого не съм оторизирал за това. Същото лице веднъж вече се опита да го закупи от мен, значи знае кой е собственика, щом дойде и ме намери в къщи.
Периодично съм минавал през годините от там и никога не съм заварвал някого в имота, нито е имало следи от обработка. Буренясъл, затворен с паянтова врата, както когато го закупих. Празен имот.
За същият притежавам редовен нотариален акт и редовно съм му плащал данъците - какво по-голямо доказателство от това, че имотът е мой?

Въпросът ми е - до каква степен съм заплашен да загубя имота и какво да предприема? Нужно ли е да се харчат излишни пари, за да докажеш, че нещо е твое при наличието на изрядни документи?!
Предварително Ви благодаря за отделеното време и съветите!
С поздрав!
kasaroti
Нов потребител

Re: Как да си спася собствеността?

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 12:00

Добре е да похарчиш малко "излишни" пари за дело срещу този, за да си нямаш проблеми в бъдеще. Можеш да му искаш и обезщетение за това, че ти е ползвал имота (нали така твърди). ;)

До каква степен си заплашен - въпрос на доказване е дали наистина онзи е владял имота в продължение на 10 години. Ти казваш, че фактически не е, което би трябвало - но пък нищо сигурно няма - да е доказуемо, независимо от неговия нотариален акт и лъжесвидетелите, които е завел при нотариуса. Във всички случаи може напр. да го продаде на някой друг, добросъвестен, и да си имаш разправии с купувача.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 13:31

Понеже не си си активирал личните (форумът го изисква), ти отговарям тук, информацията не е поверителна. :oops:
За обезщетението беше шега - нали не е ползвал имота, то е и в твой интерес да не е.
За делото - не е евтино, ако се води установителен иск за собственост, държавната такса е равна на 1 на сто от данъчната оценка, което за градски имот в регулация може да не е малко. Отделно е възнаграждението на адвоката, което зависи от уговорката, но минимумът отново зависи от размера на данъчната оценка.
Какъв адвокат - адвокатите не са различни видове, нямат рязко разграничение помежду си, но общо взето - такъв, който има опит и знания по гражданско право, в частност вещно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Ное 2011, 14:43

4 на сто( техническа е грешката)
До въвода има време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kasaroti » 15 Ное 2011, 14:47

poli_g написа:4 на сто( техническа е грешката)
До въвода има време.

Това за моя случай ли се касае?... Не Ви разбрах.
kasaroti
Нов потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 14:47

Не, бе, 4 на сто от една четвърт (чл. 71, ал. 2, иск за вещно право) е едно на сто. :D

Не си оправил съобщенията.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Ное 2011, 15:36

portokal написа:Не, бе, 4 на сто от една четвърт (чл. 71, ал. 2, иск за вещно право) е едно на сто. :D

Не си оправил съобщенията.

Истина- поднасям извинения.
Гост.
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба