Въпроса ми може да изглежда глупав, но по какъв начин, според правото, се разглежда обезщетението при сделка - преотстъпено право на строеж срещу обезщетение?
Вариант 1 - обезщетението представлява договор за продажба на вещ (апартаменти, сгради и т.н.).
Вариант 2 - обезщетението представлява задължение да се построят апартаменти, сгради и т.н. - т.е. строителна услуга - договор за изработка, поръчка.
Да приемем, че в НА е написана "стандартната схема" - физически лица преотстъпват право на строеж, като запазват за себе си апартамент 1, апартамент 2, мазета, гаражи и т.н.
Питанката е поради различния начин на осчетоводяване на двата варианта - прилагат се различни счетоводни стандарти, а има и отражение върху размера на ДДС към момента на вписването на НА в Агенцията по вписванията (чл.26 ал.7 ЗДДС - с всичките му редакции - до 2009, 2010, 2011 г.).
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Каква сделка е обезщетението при УПС с/у обезщетение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
- prnedev
- Активен потребител
Re: Каква сделка е обезщетението при УПС с/у обезщетение?
Вариант 2. Обектите, за които е правото на строеж, което си си запазил, фирмата ти ги построява. Както ако си имал двор и в него ти построят къща.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Това, което ме притеснява, е че апартаментите и т.н. са родово определени и индивидуализирани, въпреки че още не са построени, и от там ми идва питанката по какъв начин би се възприела замяната (бартера) - стока (ПС) срещу стока (жилища) или стока (ПС) срещу СМР...
- prnedev
- Активен потребител
1. ПС,
2. Обект в степен на завършеност "груб строеж" и
3. Цял обект (завършен).
Според мен "бартерът" е между стока (ПС) срещу стока (жилища).
2. Обект в степен на завършеност "груб строеж" и
3. Цял обект (завършен).
Според мен "бартерът" е между стока (ПС) срещу стока (жилища).
-
Melly - Старши потребител
Жилището е право на строеж плюс тухли, вар и пр., кумулативно. В случая получаваш само тухли, вар и труда по подреждането им, правото на строеж си е било твое.
Ако замениш дворно място срещу задължение да построят къща на другото ти дворно място, това какво е - и това ли е бартер стока (земя) срещу стока (сграда)? Същото е.
Ако замениш дворно място срещу задължение да построят къща на другото ти дворно място, това какво е - и това ли е бартер стока (земя) срещу стока (сграда)? Същото е.
-
portokal написа:Жилището е право на строеж плюс тухли, вар и пр., кумулативно. В случая получаваш само тухли, вар и труда по подреждането им, правото на строеж си е било твое.
Това към мен ли е?
Не съм казала, че бартерът следва да е СМР с/у ВП. Казах, че бартерът следва да е ВП с/у ВП. С учредяване на суперфицията имаш налице ВПС, което можеш за замениш срещу каквото си поискаш, стига другата страна да е съгласна. Може и да не съм схванала същината на въпроса.
-
Въпросът е какво представлява, как се характеризира типичната сделка тип право на строеж срещу бъдещи жилища. Тоест, имаш земя, върху която може да се построи блок с 10 апартамента; учредяваш на строителя право на строеж за 8 от тях, като си запазваш правото на строеж за останалите два, а срещу това строителят се задължава да построи блока, с което построяване той става собственик на 8 апартамента в него, а ти - на два.
Въпросът, както аз го схващам, е дали ти като страна по такава сделка си "купувач" на два апартамента, или си получател на строителна услуга. Според мен твърдо второто.
Въпросът, както аз го схващам, е дали ти като страна по такава сделка си "купувач" на два апартамента, или си получател на строителна услуга. Според мен твърдо второто.
-
именно, точно за тези два апартамента, които са обезщетението, става дума.
Дали са стока (апартаменти) или е строителна услуга.
Дали са стока (апартаменти) или е строителна услуга.
- prnedev
- Активен потребител
чл.258 ЗЗД с известна специфика.
-
Тъй като имам опит в подобен род сделки според мен правото на строеж се учредява срещу престацията - 2 апартамента, а не срещу услугата да се построят 2 апартамента.
- damme
- Младши потребител
damme написа:Тъй като имам опит в подобен род сделки според мен правото на строеж се учредява срещу престацията - 2 апартамента, а не срещу услугата да се построят 2 апартамента.
... срещу построяване на сграда и изработката на конкретно описани 2 апартамента, съгласно арх. проект
-
Вникнете в същината на учредяването на суперфиция.
Собственикът на земята учредява в полза на ищеца правото да построи върху него жилищна сграда. Упражняване на правото на строеж означава изграждане на постройката в този вид и обем, който е предвиден в договора.По силата на чл. 63, ал. 1 ЗС след построяване на сградата неин собственик е приобретателят на вещното право на строеж. Това право се е трансформирало, в право на собственост върху постройката и в право да се държи тази постройка върху парцела. В случая на питащия, обаче това правоотношение е усложнено, като вместо възнаграждение той получава два апартамента от построената сграда. Тук изработка не е налице
Собственикът на земята учредява в полза на ищеца правото да построи върху него жилищна сграда. Упражняване на правото на строеж означава изграждане на постройката в този вид и обем, който е предвиден в договора.По силата на чл. 63, ал. 1 ЗС след построяване на сградата неин собственик е приобретателят на вещното право на строеж. Това право се е трансформирало, в право на собственост върху постройката и в право да се държи тази постройка върху парцела. В случая на питащия, обаче това правоотношение е усложнено, като вместо възнаграждение той получава два апартамента от построената сграда. Тук изработка не е налице
- damme
- Младши потребител
Вниквам аз, вниквам, ама да ви препратя към т.1, т.2 и т.3 няколко поста по-нагоре вие да вникнете.
-
Значи имаме вникняемост
- damme
- Младши потребител
damme написа:Значи имаме вникняемост
И.... "обтекаемост".
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|