Здравейте в близките дни ми предстои сключване на Предварителен договор за продажба на недвижим имот-малък парцел с къща.
Съпругът ми е немец и в последствие разбрах,че той(чужденци) нямат право да купува земя в Б-я,а може да купи само етажна собственост(т.е.доколкото разбирам,може да стане съсобственик с мен само на къщата,но не и на земята,върху която тя е построена-закона бил до 2014 г).
В съседство,копуваме още два парцела земя,които ще бъдат добавени към имота съответно за гараж и дворно място.
В процеса на разнищване на ситуацията,се почувствах раздвоена,защото една част от познатите ми адвокати настояват договора да бъде нотариално заверен,а друга-са против...
Та,имам три въпроса:
1.На чийе име(и как да бъде оформен) договора за предварителна продажба,а в последствие и нот.акт за придобиване на собствеността,така,че съпругът ми да има максимални равни права с мен?
2.Какво ми гарантира Нотариалната заверка?Какви предимства (и би ли имала такива въобще)би ми дала,ако се стигне до неизпълнение на сделката от страна на продавача.
3 Само и единственно аз ли мога да закупя съседните имоти върху които ще се достроява в последствие гараж,зимна градина,барбекю и т.н. и как да се оформи нот.акт?
За информация-аз съм със запазено българско гражданство.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
С нотариална заверка или -без ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: С нотариална заверка или -без ?
Понеже гледам,че казуса който аз поставям е най-вероятно вече досаден за специалистите,искам да ви уверя,че преди да се регистрирам и задам този въпрос,изчетох писаното по подобни теми.Но!Те са със стара давност -от 2004 година.Не съм на ясно,какви законови промени са настъпили от тогава,знам например,че има нов семеен закон(или кодекс) и т.н.
Не,че няма да продължа да се ровя в нещата и сама,за да стигна до някакво решение,но ще се радвам да чуя и вашето мнение ,съвет или становище.
На всички пожелавам слънчев и усмихнат ден!
Не,че няма да продължа да се ровя в нещата и сама,за да стигна до някакво решение,но ще се радвам да чуя и вашето мнение ,съвет или становище.
На всички пожелавам слънчев и усмихнат ден!
- ida_ili64
- Нов потребител
ida_ili64 написа:Та,имам три въпроса:
1.На чийе име(и как да бъде оформен) договора за предварителна продажба,а в последствие и нот.акт за придобиване на собствеността,така,че съпругът ми да има максимални равни права с мен?
2.Какво ми гарантира Нотариалната заверка?Какви предимства (и би ли имала такива въобще)би ми дала,ако се стигне до неизпълнение на сделката от страна на продавача.
3 Само и единственно аз ли мога да закупя съседните имоти върху които ще се достроява в последствие гараж,зимна градина,барбекю и т.н. и как да се оформи нот.акт?
За информация-аз съм със запазено българско гражданство.
1.За предварителния договор може да се запише само вашето име, както и в окончателния, имота така или иначе става семейна собственост и имате равни права върху постройката, земята, както сте отбелязали не е предмет на сделки с чужди граждани, все още - очаква се 2014 година това да се промени.
2.Нотариалната заверка ви гарантира истинността на подписите и материалния интерес предмет на договора, евентуално при разглеждане на същия по съдебен рад. Според мен направете го с нотариална заверка и то от името на двамата, зада се чувства комфортно съпруга Ви !
3.Ако съседните имоти са самостоятелни обекти /УПИ или УПИ с постройка - както си мисля/ не сте единствените възможни купувачи, ако имате интерес е хубаво поне предварителен договор да сключите и за тях успоредно/едновременно с покупката на първия, при възможност и окончателен за всички имоти едновременно. Ако ги оставите за допълнително изкупуване, може да останете неприятно изненадана от нови цени обвързани с непосредствения Ви интерес към тях.
Ако по някакъв начин съседните са в съсобственост и вие влезете в тази съсобственост, закона изисква да се предложат първо на вас, като има и изключения при определени форми на прехвърляне.
Най - добре е да ви се извърши услугата от някой който се занимава с такава дейност, като нотариуса също ще ви консултира като се стигне до прехвърляне. Предварителния договор също е важна част от това което ще се случи в окончателния/те.
- exhatoh
- Младши потребител
Благодаря Ви за отговора!
По т.3,явно не съм се изяснила правилно.Като единствен купувач имам предвид мен и съпруга ми.Парцелите са УПИ-та в кадастъра,ние ги купуваме в момента,но във връзка със гражданството на съпруга ми,стоеше въпроса...
По т.3,явно не съм се изяснила правилно.Като единствен купувач имам предвид мен и съпруга ми.Парцелите са УПИ-та в кадастъра,ние ги купуваме в момента,но във връзка със гражданството на съпруга ми,стоеше въпроса...
- ida_ili64
- Нов потребител
ida_ili64 написа:Понеже гледам,че казуса който аз поставям е най-вероятно вече досаден за специалистите,искам да ви уверя,че ...D
Досадно ,а и не само досадно е , когато купуваш дузина имоти да не посетиш адвокат за консултация предварително, а след това , като стане гафа пак да рониш сълзи по форумите...
- nanrico
- Нов потребител
Здравейте отново,
Благодаря за мнението Ви, nanrico!Мисля,че обаче не сте обърнали внимание на това,което съм написала.Аз съм се свързала с адвокати и нямаше да попадна и тук,ако всички те бяха на едно мнение за нещата по сделката.Обаче не е така:
И не мисля,че всеки който пише тук :хленчи".Форумите са за това,да достигнеш до някаква твоя истина,с помощтта на мисленето на другите.Да научиш нещо в по вече,да се обогатиш в дадена област или-да се разтовариш след напрегнат ден(става дума за развлекателни такива ).Благодаря на всички,за възможността,самата аз да понауча малко право,четейки по страничките тук!
Усмихнат ден на всички!
Благодаря за мнението Ви, nanrico!Мисля,че обаче не сте обърнали внимание на това,което съм написала.Аз съм се свързала с адвокати и нямаше да попадна и тук,ако всички те бяха на едно мнение за нещата по сделката.Обаче не е така:
ida_ili64 написа:В процеса на разнищване на ситуацията,се почувствах раздвоена,защото една част от познатите ми адвокати настояват договора да бъде нотариално заверен,а друга-са против...
И не мисля,че всеки който пише тук :хленчи".Форумите са за това,да достигнеш до някаква твоя истина,с помощтта на мисленето на другите.Да научиш нещо в по вече,да се обогатиш в дадена област или-да се разтовариш след напрегнат ден(става дума за развлекателни такива ).Благодаря на всички,за възможността,самата аз да понауча малко право,четейки по страничките тук!
Усмихнат ден на всички!
- ida_ili64
- Нов потребител
ida_ili64 написа:Благодаря Ви за отговора!
Регистрирайте едно ООД и придобийте имотите /сгради и земя/ в съсобственост в тази форма, няма да има разлика в участието, ще имате други / счетоводни например/ болешки, но поне собствеността ще е ясна.
- exhatoh
- Младши потребител
Нотариалната заверка на предварителните договори не е задължителна, т.е. може и без нея. Чуждестранно физическо лице няма право на собственост върху поземлен имот, и в тази връзка най-подходящия за вас двамата вариант, е както каза колегата по-горе е да си учредите едно ООД - като съдружници и съответно в нот. акт да се пише ООД-то, другия вариант е само вие да придобиете пр. на собственост върху съответните поземлени имоти и да сте в съсобственост върху сградата, като в нот. акт няма пречка да фигурира и чуждестранното лице като ваш съпруг.
- sezi
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|