Здравейте искам да помоля за мнение по следния казус:
Закупувам имот за който собствениците притежават договор за делба от 1992 г., нотариален акт за делба от 1992 г. и нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 2009 г. При поисканите документи от мен за тежести собствениците ми предоставиха Удостоверение за тежести на имота по договора за делба от 1992 г. и нотариалниа акт от 1992 г., а в това удостоверение (издадено от агенцията по вписванията) не е включен нотариалния акт от 2009 г. Вупросите са ми следните:
1. На основение на това Удостоверение за тежести означава ли че нотариалния акт от 2009 г. (непосочен в удостоверението) не е вписан в Аганцията по вписванията?
2. Ако нотариалния акт от 2009 г. не е вписан в Агенцията по вписванията това означава ли че той е незаконен, неправилен, нищочен или както там се нарича?
Извинявам се ако не съм употребил някои термин правилно но не съм правист.
Благодаря предварително на тези които ще ми помогнат да си изясня ситуацията.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Валидност на НА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Валидност на НА
Стъпка 1: Регистриране в http://www.ebg.bg, съответно регистриране на карта там
Стъпка 2: Регистриране в http://www.icadastre.bg/
Стъпка 3: Проверка в сайта по Стъпка 2 чрез въвеждане на имена/ЕГН на продавача. НА би трябвало да изскочи там, ако е вписан.
Стъпка 2: Регистриране в http://www.icadastre.bg/
Стъпка 3: Проверка в сайта по Стъпка 2 чрез въвеждане на имена/ЕГН на продавача. НА би трябвало да изскочи там, ако е вписан.
-
Sir_Humphrey - Потребител
Става въпрос ,ако е вписан и е незаконен!
-
namakak - Потребител
namakak написа:Става въпрос ,ако е вписан и е незаконен!
Не е незаконен. Вписването има само оповестително действие за сделките. Съответно ако не е направено, то тази сделка ще е непротивопоставима на трети лица. На практика това означава, че след тази сделка имотът може да бъде прехвърлен няколко пъти и приобретятелите му ще бъдат добросъветни владелци. Те ще са и добросъветни приобретатели при иск по чл.135 ЗЗД.
Много ме съмнява обаче да не е направено вписване, защото това е задължение на нотариуса, който изповядва сделката и той едва ли ще го пропусне. Съветвам Ви да проверите това сам/а, защото може умишлено да не Ви представят удостоверението за тежести за този имот.
- sogio
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|