начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ДДС за Приходи от Консултантска Дейност за Фирма в ЕС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДДС за Приходи от Консултантска Дейност за Фирма в ЕС

Мнениеот walkerj » 14 Яну 2013, 23:29

Здравейте!

Имам следния казус. Работя като уеб разработчик/програмист на свободна практика. Наскоро подписах договор за консултантска дейност с Италианска фирма, от който получавам доходи.

Въпросът ми е, задължително ли е да се регистрирам по ДДС, при положение, че приходите са ми под 50 хиляди лева годишно; и задължен ли съм да плащам 10% корпоративен /плосък/ данък върху тези приходи?

Благодаря ви много предварително!
walkerj
Нов потребител

Re: ДДС за Приходи от Консултантска Дейност за Фирма в ЕС

Мнениеот bonysita » 03 Юни 2013, 11:20

Според мен да - ЗДДС - чл 97а (2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка. По този член не е необходимо да имаш какъвто и да било оборот. Регистрацията се прави преди получаване на първият превод. За данъка - ако италианската фирма не ти го удържа при плащането на дохода, тогава ще трябва ти да го плащаш авансово на тримесечие с подаване и на декл по чл 55 от ЗДДФЛ. Ако ти го удължа, ще трява към годишната декларация да приложеш и бележка за удържаният данък от италианската страна - за да се избегне двойно данъчно облагане.
bonysita
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 09 Юни 2013, 06:41

Общо взето колегата ви е отговорил, само с допълнението, че ще плащате плосък 7.5% или 6%, според характера на програмирането ви. Много зависи какъв е точно договорът ви.
Разбира се, ще трябва да плащате и осигуровки, които не се облагат с данък.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот economix » 05 Юли 2013, 16:01

Трябва да се регистрирате ПРЕДИ да получите парите. Имайте предвид, че в НАП ще ви искат извлечение от банката
Икономически анализи
economix
Младши потребител

Назад към Данъчно право