начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Данък върху лихвата по депозит

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък върху лихвата по депозит

Мнениеот drag0o » 07 Дек 2012, 16:58

Здравейте,
през 07.2012 съм сключил договор за 6 месечен депозит с банкова институция. Падежът е през 01.2013г. Ще дължа ли данък върху лихвата? Ако отговорът е "да" и банката ми удържи данъка това няма ли да представлява нарушение на договора от страна на банката?
Предварително благодаря
drag0o
Нов потребител

Re: Данък върху лихвата по депозит

Мнениеот p_dyan » 10 Дек 2012, 22:57

Още не е излязло изменението в закона, ще почакаме да видим какво пише там. Логично е да се вземе данък само за м.01 от 2013 г., нищо че това е един цял депозит от 2012 и част попада в 2013 год.
p_dyan
Потребител

Мнениеот serva » 10 Яну 2013, 12:47

Здравейте,
през 09.01.2012 съм сключил договор за 12 месечен депозит с банкова институция. Падежът е през 09.01.2013г.
Вече е излязло изменението в закона е да се вземе данък за цяла 2012 година + 9 дни от 2013 г.
Това няма ли да представлява нарушение на договора от страна на банката?
Предварително благодаря
serva
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 10 Яну 2013, 15:51

Няма да бъде нарушение на договора от страна на банката - данъците се определят от Държавата а не от банката.
Друг е въпроса дали този закон има обратно действие назад във времето, в смисъл дали ще се прилага и за 2012 г, или започва да действа от 2013 г - не съм го чел и не знам 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Яну 2013, 05:02

Някой знае ли как стои въпросът с данъчното облагане на лихви, по депозити и други видове сметки, на български граждани в банки извън Бг, в ЕО и трети страни?
И, приложими ли са споразуменията за двойното данъчно облагане, където има вече въведени подобни данъци?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот serva » 20 Яну 2013, 00:55

Няма да бъде нарушение на договора от страна на банката - данъците се определят от Държавата а не от банката.
Друг е въпроса дали този закон има обратно действие назад във времето, в смисъл дали ще се прилага и за 2012 г, или започва да действа от 2013 г - не съм го чел и не знам

ДОБРЕ. ЗАЩО ТОГАВА закон има обратно действие назад във времето, в смисъл дали ще се прилага и за 2012 г.??? МОЛЯ ОТГОВОРИТЕ МИ???
serva
Нов потребител

Мнениеот serva » 30 Яну 2013, 11:46

Екипът на МОИТЕ ПАРИ: Поради факта, че закона беше гласуван в края на годината (на 2-ро четене едва преди няколко дни) постави немалка част от вложителите пред свършен факт. Въпреки това не считаме, че това е действие на новоприет закон със стара дата. Получава се реално така, че това, което е посочено в договора като размер на лихвите, които следва да се получат на определена дата ще бъдат по-ниски, тъй като банките ще събират данъка. На практика обаче договора няма действие и не може да противоречи на влязъл в сила закон, както ще стане след 01.01.2013 г.
Считам трактовката за нелогична. Не е правилно банките да вземат от лихвите за държавата за целия 3-годишен срок; Трябва да се взема от лихвите само за времето след 01.01.2013 г.
Облагането на лихви преди 2013 не е редно и дори някоя банка да се опита да го направи, всеки съд с малко мозък ще забрани подобна практика!!!!. :evil:
serva
Нов потребител

Назад към Данъчно право