начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

дарение за лечение

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение за лечение

Мнениеот mps264 » 03 Дек 2008, 12:20

Моля ви за съвет по следния проблем: Имам хронично заболяване от няколко години и лечението ми ежемесечно е скъпо и не се поема от Здравната каса. Един от моите колеги ненадейно ми предложи да ми осигури дарение всеки месец за сума, с която да покривам до известна степен разходите по лечението. Обяснява ми, че има много заможни приятели, които редовно даряват големи суми за различни хора и организации, и че не е проблем да ми помагат така и на мен. На въпроса ми какво аз трябва да правя в замяна отговори, че не искат нищо. Да се съглася ли на това дарение, защото от юридическа гледна точка не ми е ясно? Може би го правят с цел приспадане на данъци, но доколкото разбрах, няма да искат да подписвам договор за дарение.
mps264
Нов потребител

Re: дарение за лечение

Мнениеот anubis » 04 Дек 2008, 19:54

Без договор-няма намаляване на данъци . А за другите им цели - може само да пророкуват пророците
По-добре на хората в устата,отколкото на хората в краката!
...............................................................
Ако искате да получите помощ-преди това помогнете и вие !
Аватар
anubis
Нов потребител

Re: дарение за лечение

Мнениеот prnedev » 05 Дек 2008, 01:36

То и с договор няма намаляване на данъците, но за всеки случай направете си някакво договорче или поне давайте разписка, като си запазвате копие от нея с точно обяснение, за да имате документ за "произход на средствата". Не се знае, дали няма да се заинтересоват данъчните с какви пари си покривате разходите за лечението.
За данъци от вас за тези пари няма какво да се притеснявате - чл.48 ал.1 т.2 от ЗМДТ; чл.13 ал.2 т.1 ЗДДФЛ
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право