начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

промяна на данъяен адрес/ адрес за кореспонденция

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна на данъяен адрес/ адрес за кореспонденция

Мнениеот antri » 09 Сеп 2008, 14:26

Здравейте:)
иска ми се да попитам някой по - наясно с материята от мен колега - къде следва да се обяви променен адрес за кореспонденция? Преди - в БУЛСТСТАТ, сега трябва да е в ТР. Обачее... на заявленията няма място за вписване на подобно обстоятелство.. :roll: Има ли отделно заявление конкретно за такава промяна? Благодаря предварително :)
antri
Потребител

Мнениеот antri » 09 Сеп 2008, 14:30

Амм.. и още малко да подосадя.. Дължи ли се ДТ за подобна промяна?
antri
Потребител

Мнениеот milletti » 09 Сеп 2008, 15:24

Аз не разбрах :) Промяна на седалище и адрес на управление ли имате предвид?
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот antri » 09 Сеп 2008, 15:33

Мнеее.. Промяна на адрес за коресп./данъчен адрес/адрес по ДДС.. По различен начин го наричат, но НАП много го обичат :D Най- често е адреса на счет. къща, преди в БУЛСТАТ е имало бланка, с изрично упоменати и двата вида адреси.. сега в ТР на заявлението има само седалище и упр. Имало някакво заявление, на място в АВ да си питам, но реших преди това дали не мога да си спестя една разходка:)
antri
Потребител

Мнениеот ania » 09 Сеп 2008, 16:02

Здравейте,
според едно писмо на министъра на икономиката (бивш) от октомври 2007-ма, адресът за кореспонденция вече трябва да съвпада с адреса на управление. надявам се по-късно да успея да изровя и писмото. Та...вече повечето данъчни служби в София не търсят фирми на обявен адрес за кореспонденция, ако е обявен след датата на това писмо (тяхна си логика някаква).
И на въпроса - в заявленията пред ТР няма място за такова обявяване, съответно-няма такса.
Приятен ден.

П.П. може би ще трябва да се смени адресът на управление....
ania
Потребител

Мнениеот antri » 09 Сеп 2008, 16:09

Хм.. Както по- горе посочих, повечето фирми обявяват адрес за кореспонденция на счетоводната къща, която ги обслужва.. Все пак не рядко адреса на управление е подаден при първоначалната регистрация, фирмата е стартираща /например/, и почти винаги е или на някое магазинче/офис под наем, или на ЕТ - то/едноличният собственик на капитала.. И най- често е различен от адреса, на който м/у 9 и 17 може да бъде намерен човек, който да получи съответните данъчни известия..
antri
Потребител

Мнениеот prnedev » 09 Сеп 2008, 18:39

За ЕТ ли става дума? Ако да, достатъчно е да се смени личната карта. Вижте мнението на данъчните
prnedev
Активен потребител

Мнениеот antri » 10 Сеп 2008, 09:16

Благодяря, Недев, но става въпрос за ООД.. Имам предвид следната част
Съгласно чл. 28, ал. 1, т. 2 от ДОПК, адресът за кореспонденция е адресът на управление за местните юридически лица и клоновете на чуждестранни лица, освен ако в търговския регистър не е вписан друг адрес на управление

Как така ем е вписан адрес на управление, ем ако е вписан друг адрес на управление?? Струва ми се /още повече, че съм го и чела така, пък е и логично/, че второто трябва да е адрес за кореспонденция
Знам, че има "някаква декларация", с която се обявява новият адрес за кореспонденция в ТР, тази декларация може и да ми я даде някой в АВ, исках да знам просто дали се е сблъсквал някой от форума с подобна промяна:) Намерих подобно завление, но там изрично си пише, че промяната се вписва в регистър БУЛСТАТ.. Явно или за ТР не е предвидена, или само на място я дават..Когато изнамеря въпросната декларация/заявление, обещаван да я постна :wink:
antri
Потребител

Мнениеот antri » 11 Сеп 2008, 15:23

Ъъъъм.. Вече явно няма такова понятие.. Както ме насочи Недев, за кореспонденция се приема адреса на управление.. Кофти.. И както винаги става въпрос за 30-те лева такса промяна на обстоятелства.. :evil:
antri
Потребител

Мнениеот prnedev » 11 Сеп 2008, 16:54

Значи, в Регистър Булстат и сега можеш да посочиш няколко адреса. Но доколкото са ми казвали, при Търговския регистър не е предвидена такава възможност.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот antri » 11 Сеп 2008, 16:59

Именно :(
antri
Потребител

Мнениеот inspectora » 11 Сеп 2008, 19:23

Вече няма адрес за кореспонденция ... всъщност има го като законово понятие, но нищо повече - адрес на управление = адрес за кореспонденция и това е ... не може да се сменя адреса за кореспонденция по никакъв начин, освен със смяна и на адреса на управление (т.е. реално си сменяш адреса на управление и "автоматично" това става и адрес за кореспонденция ;) - не може да са различни двата адреса ...)
inspectora
Активен потребител

Re: промяна на данъяен адрес/ адрес за кореспонденция

Мнениеот Sarkis_999 » 16 Ное 2008, 06:39

На тази страница може да видите всички ОРИГИНАЛНИ ОБРАЗЦИ на заявления ,които се подават до АВ във връзка със ТР - http://www.schetovodstvo.info/drubrika.php?g=40
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот palimsest » 16 Ное 2008, 09:58

Аз си реших проблема с едно заявление, в което описах, че имам лоши съседи,които умишлено възпрепятстват нормалното получаване на пощата ми, поради което се позовах на следното Съгласно чл. 28, ал. 2 от ДОПК, всяко лице има право да посочи пред органите по приходите електронен адрес за получаване на съобщения с уговорката.

Друг е въпросът, дали мога да променям компетентна ТД на НАП, без да променям адреса на управл. и седалището?

Според вас колеги,
може ли с нарочно заявление до ТД на НАП да се разреши подобен казус, някакъв опит?
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Ное 2008, 23:19

Чл. 28. (1) Адресът за кореспонденция е:
1. (изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) постоянният адрес - за физическите лица, ако не е посочен писмено друг адрес, за регистрираните в регистър БУЛСТАТ лица - вписаният в регистъра адрес за кореспонденция, а за едноличните търговци - адресът на управление
(3) В случаите на започнало производство по този кодекс, за което лицето е редовно уведомено, то е длъжно да съобщи писмено на водещия производството орган по приходите в тридневен срок от предприемане на действия за промяна на адреса си за кореспонденция. В противен случай всички актове и документи в това производство се прилагат към преписката и се смятат за редовно връчени.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 19 Ное 2008, 11:44

Само да допълня, че за регистрираните за подаване на данни в НАП с електронен подпис има възможност в ел. форма да се укаже и адрес за кореспонденция. Това е единственият познат ми начин да се заяви някакъв друг адрес, освен адресът на управление. Просто в ТР няма други адреси, а НАП се ръководят от него.
Другата възможност е свързана с подаване на различни документи - в декл. по ДДС има поле за адрес, където можете да добавите и друг адрес, телефон и това работи, защото за проверки по ЗДДС данъчните често гледат какво пише в декларацията.
SashkoS
Потребител

Назад към Данъчно право