начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Престъпление ли е според българското право?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Престъпление ли е според българското право?

Мнениеот hidden » 22 Юли 2009, 23:23

1. тегленето на филми, музика и т.н. от торент сайт;
2. Хостването и администрирането на такъв сайт?

По година затвор получиха от шведски съд основателите на сайта за обмен на файлове The Pirate Bay (Пиратския залив).

Фредерик Ней, Готфрид Свартхолм Варг и Петер Зунде плюс покровителят им - десният шведски политик Карл Лундстрьом, бяха признати за виновни в нарушаване на закона за авторското право.

Присъдата включва и 30 млн. крони (3,6 млн. долара) обезщетение, от което ще се възползват редица големи компании от развлекателната индустрия като "Уорнър брадърс", "Сони мюзик ентъртейнмънт", И Ем Ай и "Кълъмбия пикчърс", информира Би Би Си.

Решението на магистратите, което се чакаше днес, станало известно още снощи и било оповестено от самия Зунде в микроблога му в Туитър.

Сега това се случва не само с филмите - дори при присъдите има изтичане на информация, коментирал той.

Според него обаче последствия за сайта нямало да има и всичко било само театър за пред медиите.

The Pirate Bay е най-известният сайт от типа "торент тракер". Основан е през 2003 г. от организацията за борба с авторските права Piratbyran, припомня Би Би Си. Потребителите му всекидневно си обменят милиони файлове.

На самите сървъри на сайта няма качено съдържание без авторски права - вместо това сайтът предлага линкове (торенти) към тв предавания, филми и музика, съхранявани в личните компютри на самите потребители.

Би Би Си цитира и опоненти на процеса, според които шведските власти са изправили четиримата пред съда, отстъпвайки пред натиска от американската филмова индустрия.

Филмовата асоциация на Америка (MPAA) твърди, че ежегодно губи около 6 млрд. долара годишно от пиратските набези в интернет, отбелязва по същия повод Си Ен Ен.

Международната асоциация на звукозаписната индустрия (IFPI) излезе със становище по случая още през февруари.

Оттам обясняват резкия спад в търговията със звукозаписни изделия през последните години именно с влиянието на услуги като The Pirate Bay.

Между 2001 и 2007 г. продажбите на CD-та например са намалели с 38%, сочат от музикалната индустрия.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Престъпление ли е според българското право?

Мнениеот teogeo » 23 Юли 2009, 10:03

Мда, има си такъв раздел в НК:

Раздел VII
Престъпления против интелектуалната собственост

За съжаление още е рано за съдебна практика по този раздел в областта, която Ви интересува.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 23 Юли 2009, 11:26

г-н Hidden аз не се занимавам с право, НО с доста от интернет технологиите съм достатъчно наясно :) първо според мен трябва да се променят въпросите.

1. тегленето на филми, музика и т.н. от торент сайт;
/ в торент сайта няма наличен НИКАКЪВ СОФТУЕР за сваляне, той се намира по комютрите на клиентите/

2. Хостването и администрирането на такъв сайт?
/ СПОРЕД МЕН този сайт не съдържа непозволена информация и може да бъде спрян /временно/ само от онзи гологлав .......... :) /
kivanov
Младши потребител

Мнениеот satir » 23 Юли 2009, 15:08

да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 23 Юли 2009, 16:26

satir написа:да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.

И предполагам сте съгласен, че не съдържа защитена с авторско право информация? Следва ли, че замунда и подобните НЕ СА нарушители? Ако ДА, защо г-н .... с голата глава си позволяваШЕ подобни "екшъни" :)
kivanov
Младши потребител

Мнениеот hidden » 23 Юли 2009, 20:41

Е да де, ама в Швеция са осъдили админите на пиратския залив - твърдят, че е под натиска на американската филмова и музикална индустрия. За себе си не съм изградил мнение дали е престъпление или носят само гражданска отговорност. Вярно е, че на съврърите не е качена информация, която нарушава авторските права, но тезата на онзи служител от МВР е, че собствениците, админите и модераторите са СЪУЧАСТНИЦИ в извършването на компютърни престъпления.
Този въпрос ме вълнува и защо аз лично свалям понякога такава информация и ми се ще да знам дали аз лично извършвам престъпление, сийдвайки и лийчвайки от такъв сайт.
Отворено писмо до Народното събрание за пиратството в интернет

КОНВЕНЦИЯ за престъпления в кибернетичното пространство
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот satir » 24 Юли 2009, 05:54

kivanov написа:
satir написа:да живей замунда, дата и тнт..... хип хип ура!!! торента е файл с информация, къде какво има,как да се изтегли в какъв ред да се сглоби и тнт.... и се предоставя безплатно от тракерите.

И предполагам сте съгласен, че не съдържа защитена с авторско право информация? Следва ли, че замунда и подобните НЕ СА нарушители? Ако ДА, защо г-н .... с голата глава си позволяваШЕ подобни "екшъни" :)
отговора е много прост. защото смученето от нетя скапва бизнеса с физически носители. с други думи голата глава, както го наричате, протекционираше мутренския бизнес с нелицензирани физически носители- ЦД-та, ДВД-та etc. е, вместо да си купите пиратско копие на любимата група за...... 5лв например, вие си купувате празен диск за 0.25 лв. смуквате си квото си искате от нетя и тетека....
едит: няма нищо авторско в един торент, абсолютно нищо авторско. всеки свестен BitTorrent Client има възможност за създаване на торент файлове от собствената ви колекция. ако има автор то това е BitTorrent Client-а ви.
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот hidden » 24 Юли 2009, 08:36

Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:
а) предаване в мрежа чрез посредник, или
б) друго разрешено използване на произведение;
2. използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта;
3. използването на части от публикувани произведения или на неголям брой произведения в други произведения в обем, необходим за анализ, коментар или друг вид научно изследване; такова използване е допустимо само за научни и образователни цели при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
4. използването като текуща информация в периодичния печат и другите средства за масово осведомяване на речи, отчети, проповеди и други или на части от тях, произнесени на публични събрания, както и на пледоарии, произнесени в съдебни процеси, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
5. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането от средствата за масово осведомяване на вече разгласени статии по актуални икономически, политически или религиозни теми, в случай че такова използване не е било изрично забранено, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;
8. публичното представяне и публичното изпълнение на публикувани произведения в учебни или в други образователни заведения, ако не се получават парични постъпления и не се заплащат възнаграждения на участниците в подготовката и реализирането на представянето или изпълнението;
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;
11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;
12. временното записване на произведение от радио- и телевизионни организации, на които авторът е отстъпил правото да използват произведението, осъществено със собствени технически средства и за нуждите на собствените им предавания в рамките на полученото разрешение; записи, които имат важна документална стойност, могат да бъдат съхранени в официален архив;
13. използването на произведения за целите на националната сигурност, в съдебно или административно производство или в парламентарната практика;
14. използването на произведения по време на религиозни церемонии или на официални церемонии, организирани от публичната власт;
15. използването на сграда, която е произведение на архитектурата, или на план на такава сграда с цел реконструкцията й.

Не съм сигурен дали споделянето на филми, музика и т.н. чрез торент тракер има "временен и инцидентен характер". По съм склонен да мисля, че има нарушение на ЗАвПСП.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот kivanov » 24 Юли 2009, 10:22

Да подвеждаш под отговорност собственика на торент сайта е като да подведеш под отговорност собственика на оръжеен магазин :) Каква вина има той, че някой е споделил нещо без да има права.. още повече, че торента като файл не е защитен от авторското право си мисля :)

г-н Сатир, ако не се лъжа си мисля, че в тези 0.25лв. за празен диск влизат и парите за авторско право (тоест вносителя е платил някаква държавна такса за авторските права..) нещо такова бях чувал:)
kivanov
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 24 Юли 2009, 11:32

kivanov написа:

За съжаление не сте прави. Не ми се развиват правни казуси, тезиси и резуси :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 24 Юли 2009, 11:35

kivanov написа:Да подвеждаш под отговорност собственика на торент сайта е като да подведеш под отговорност собственика на оръжеен магазин :) Каква вина има той, че някой е споделил нещо без да има права.. още повече, че торента като файл не е защитен от авторското право си мисля :)

Еми ще подведеш собственика на оръжейния магазин и още как. Ако е продал в нарушение на законите - продал е огнестрелно оръжие или муниции без да провери разрешителното за носене на огнестрелно оръжие на клиента.

Пак казвам - не съм защитник на Явор Колев и техните гонки, даже напротив, защото удрят на грешното място. Но все пак Вие повдигате въпроса откъм законовата му страна.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот satir » 24 Юли 2009, 11:37

teogeo написа:
kivanov написа:

За съжаление не сте прави. Не ми се развиват правни казуси, тезиси и резуси :)
не би следвало да коментираш тогава. щото аз ще кажа Не, ти Да... и така колко страници? факт е че торент сайтовете работят. факт е атаката срещу арена преди няколко години. факт е че не успяха да я спрат- нямаха правна аргументация. и тетека....
едит: какво съдържа един торент...... на практика нищо смислено... късове от неща, не самите неща. ако използвам ми мажор ще ме съдят ли че крада от Вагнер щото и той я е използвал тази нота? м
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 26 Юли 2009, 23:51

За собствениците на торрент сайтове важи чл. 20 ал. 4 от НК.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот namakak » 27 Юли 2009, 00:29

Ами според мен е незаконно от всяка фалшива флигорна да се изкарват нефалшификати с цел измама слуховите органи на българите/чалга/.А за качество оригинален филм си има текучество в салоните на скъпите зали на кино АРЕНА.
Та какъв ти е проблема за ниското качество?А пък за субтитрите никво мнение нямам мнение,защото английския е задължителен и неаме нужда от некачествено субтитиране...Моля да се накажат тия преводачите,ние си мамеееееее :D
Бе кви филми ви гонят бе,са е на мода да четеш всеки ден по няколко пъти Здрач и всички такива филми и да превеждаш и да се вживяваш в книгите...Тая вашата тема и забраните,не ни касаят...Дайте тема за книгите,да ви обориме с превода :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот bastard » 27 Юли 2009, 01:05

Отново корпоративните интереси насочени единствено към ПЕЧАЛБА, към ЗЛАТНИЯ ТЕЛЕЦ, надделяха над интересите на обществото на свободните потребители, паразитите, смучещи ПАРИ от артистите и от потребителите поравно, спечелиха победа, но не и войната. Всичко е част от плана за ГЛОБАЛЕН ДОМИНИУМ. Борете се хора и не оставяйте така интересите на шепа хора с мегаломански синдром да ви отнемат малкото удоволствие, което имате (като например да гледаш тъпа холивудска продукция на домашния 15 инчов, безплатно). Това са 5-те % вълци, които чакалят над 80-те % овце, които ги търпят, но няма да е за дълго (който е запознат с 5 процентната теория знае за какво говоря).

Всичко опира до печалбата, всичко останало на тези компании с годишна печалба равна на Брутния Вътрешен Продукт на няколко държави от Третия свят + 3-4 бананови републики, техният имидж, техните човешки ресурси, техният ПР, служат за да маскират реалността, а именно печалбата върху гърба на обикновения потребител и гражданин.

И тук думи като морал и етика са табу, защото човек за човека Е вълк!!! :mrgreen:
bastard
Потребител

Назад към Наказателно право