начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

помощ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 15:14

Здравейте,
Работя в банка , и преди около година моя добра позната на която бях съдействала за кредит , реши да погаси задължението си по кредита и внесе сумата по сметката си. След около два дни , на мен спешно ми трябваха пари и я попитах дали ще ми услужи със сумата по сметката и в банката, и тя ми отговори че няма проблем стига да е за кратко време, аз и казах че ще ги ползвам около два месеца и ще внасям съответно месечните погасителни вноски както и се случи, преди около три месеца госпожата ми се обади че смешно трябва да погася всичко и ми даде срок 3 дни мисля, при което аз и отговорих че до три дни ще и върна 1600 лв. и останалите 1000 ще дам до края на месеца, така и стана видях се с нея и и върнах тези 1600 лв. и дори и казах внеси ги в банката защото има вече една вноска и ще текат нак.лихви по нея, и до края на месеца като имам другата част от парите ще погасиш всичко.
Онзи ден получавам призовка от полицията и се оказва че тя е подала жалба срещу мен , в която изобщо неупоменава че се понаваме и имаме тези уговорки , и т.н.
Никога не съм имала проблеми от този вид, дори незнам какво може да се случи от тук нататък .
Моля ако някой знае или предполага какво следва да ми отговори, пропуснах да кажа, че от известно време дори и звъня за да върна останалите 1000 лв., но тя не ми отговаря. Факта че е излъгала че ме познава и всичко останало до какво може да доведе, аз дори в момента работя в банка на длъжност кредитен инспектор

Благодаря на всички които ще ми помогнат
poli_74
Младши потребител

Re: помощ

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 15:20

Апитайте се да дадете по-ясно обяснение, защото от това, малко неща се разбират
1. Тя е внесла парите за окончателно погасяване на кредита си ли?
2 .Как Вие сте успели да изтеглите пари от нейната сметка/така , както сте го описали, все едно дали се познавате ли или не/ си намирисва на престъпление.
3. Изтекоха ли двата месеца , за които се бяхте уговорили или не?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 15:30

да изтекоха тези два месеца от уговорката, но през цялото време аз внасях месечните вноски, и сумата всъшност я изтеглих от сметката и със нейно знание разбира се но без документ с който тя ме упълномощава / за което знам че не е правилно/, защото всъшност се уговорихме устно за всичко и думите и бяха 4 няма проблем щом е за кратко време" съзнавам , че трябваше да и кажа тя да изтегли парите но вече е късно, а и от тези 1600 лв. които и върнах , тя не е внесла нито стотинка вчера се обадих в банката и ми казаха че има просрочие от 400 лв. което означава че кгато съм и върнала тази сума тя не я е внесла по сметката си
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:03

Тегленето на пари от сметката и, използвайки служебното си положение , не е нарушение , а престъпление.Освен това, когато и върнахте парите, издаде ли Ви разписка? Самият факт , че сте теглили от сметка, при полжение ,че нейната воля е била да погаси задълженията си , може би е още едно нарушение на служебните Ви задължения. Предполагам , че и при Вас , като в другите банки, освен да се внесат по сметка се иска и да се направи искане за предсрочно погасяване. Доста сте се оплели, така,че възможно най-бързо говорете с колега адвокат по наказателни дела.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:11

зная че да изтегля пари от чужда сметка е е нарушение, но ние бяхме добри познати и никога не съм мислила че ще стигне до тук, още повече след като тя ми каза че няма проблем да ползвам тази сума за извсестно време , и след като аз всъшност връщах тези пари през цялото време, а когато и върнах 1600 лв. не е разписвала разписка защото бях притеснена и изобщо не съм и помисли а че ще се стигне до тук , питам , кой е по добрият вариант според вас, да се срещна с нея и да говоря да си оттегли жалбата или да отсавя така нещата и да си потърся адвокат, защото все пак тя ми позволи/усто/ да ползвам парите, а след като и върнах по голямата част от тях, тя невнася по този кредит и едва ли не имам чувството че иска да поема това нейно задължение ли ,и евентуално под каква отговорност ще бъда съдена така да се каже по кой член и т.н.
poli_74
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 23 Окт 2008, 16:18

Не искам да Ви плаша, но.... нещата не изглеждат никак розови.
Според мен личният разгово с Вашата позната и оттеглянето на жалбата от полицията са единствения Ви шанс.
Но пак казвам това е мое мнение.
При всички други случаи си носите отговорност според НК.
А и друго - защо върнахте парите на ръка /и то без разписка/- а не ги внесохте по сметката и? :roll:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 16:20

Госпожо , каво е било , кой какво е казал и т.н е чисто доказателствен въпрос.След като т.нар. "позната" се е оплакала в полицията ви чака досъдебно производство и обвинение за престъпление.Това със сигурност.Не искам да Ви плаша , но няма време да пишете във форума , а си ангажирайте адвокат по наказателни дела.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:28

Отговорността Ви ще е наказателна, затова Ви съветвам по най-бързия начин да намерите адвокат. По кой член зависи от много неща.
Когато аз реша да си изтегля парите от банковата си сметка, давам на служителя I BAN-а на сметката, лична карта и се подписвам ,че съм получила сумата. Ако Вие сте извършили това, си е престъпление по чл.212 НК, но всичко зависи от фактическите обстоятелства. Възможно е и да е съвкупсност от престъпления.
Разберете, в случая нейното съгласие да ги получите е без значение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:32

Върнах парите не по банков път, защото тя беше при мен с документ че задължението към момента е 2611 лв и някакви стотинки , и аз всъшност и дадох само 1600 и , както вече обясних се разбрахме да ги внесе за да неизлиза кредитът в просрочие, а след като върна остатъка от 1000 лв. ще го погаси, да наясно съм че постъпих глупаво и непоисках документ за тези пари, но не съм и мислила че ще се стигне до тук, да ще наема адвокат как да докажа че аз съм върнала тези пари и че всъшност ние сме имали устно договаряне за всичко останало, по кой чл. от НК всъшност ще бъда обвинена ? Притеснявам се защото от нещо толкова дребно имам чувството че ще пострадам много , а имам дъщеря на 14 години която отглеждам сама .
poli_74
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 23 Окт 2008, 16:42

Може да звучи грубо, но изобщо не е дребно.
Ако се интересувате по кой член - ето го НК!

и например - Присвоявания

Чл. 201. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., частта "като се разпореди с тях в свой или в чужд личен интерес" обявена за противоконституционна, РКС № 19 от 1995 г. - ДВ, бр. 97 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1589654529
но колегите - пеналисти ще кажат повече, не се занимавам с нак. право.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:47

да , благодаря все пак
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:49

И дори да върнете всички пари, и дори да докажете ,че тя е знаяла, Вашият проблем е ,че сте теглили пари от чужда сметка, без пълномощно и вероятно с фалшифициран подпис. Дали е 212 НК или някое от документните престъпления, зависи от фактите .
Не мисля , че дори и да говорите с нея ще има ефект. Ако е сигнализарала полиция или прокуратура и преценят ,че е налице престъпление, не е в нейната власт да оттегли молбата си. Производството не е частно наказателно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:53

Какво да правя всъшност? Да наема адвокат и да чакам , това ли е най добрият вариант? и възможно ли е за сума от 1000 лв. , да вляза в затвора едва ли не , и то сума която аз се опитвам от толкова време да и върна за да приключи всичко
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:56

Непременно наемете адвокат. И наистина , ще трябва да чакате, колкото и да е тежко.
А освен това сумата е 2600 лв., а не хиляда. Защото в банката има доказателства ,че Вие сте ги теглили,а не че сте върнали 1600лв.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 18:57

а ако лицето оттегли жалбата си, и погаси задължението ? пак ли ще е торкова сериозно
poli_74
Младши потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 19:46

в този форум съм за да питам и да ми отговарят, такива като теб по добре изобщо да не се регистрират мисля.
poli_74
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 19:50

poli_74 написа:в този форум съм за да питам и да ми отговарят, такива като теб по добре изобщо да не се регистрират мисля.

Можеш да питаш , но дали ще получиш отговор е в компетенциите на колегите , с други думи дали някой ще поиска да ти отговори! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 19:53

да така е , но когато човек е объркан и търси помощ не е най добрият вариант да получава такива отковори, нали? :D
poli_74
Младши потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 20:12

така ли, и какво прочете в тази книга
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 24 Окт 2008, 09:53

а ако лицето оттегли жалбата си, и погаси задължението ? пак ли ще е торкова сериозно

Пак, защото не зависи вече от жлабата му, а от прокуратурата. Най-мнного да се намали наказанието или се мине на споразумение.
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право