сега на адвокатския изпит от 10 ноември '07 имаше въпрос в наказателния казус във връзка с убийство на куче, може да видите ако са писали нещо колегите по тоя въпрос.
http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=25004
- Дата и час: 09 Фев 2025, 13:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Убиха ми кучето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
в нк има текст за унищожаване на чужда вещ. правото третира животните като вещи. знам че е безлично но това е текста по който може да се търси отговорност. за вас животното има емоционална стойност- привързан сте към него, но от правна гледна точка това е вещ и има текст в нк третиращ казуса. а остава и грежданската отговорност която може да потърсите-45 ззд, ако не ви се занимава с жалби до полицията. ползвайте адвокат!
- Lion11
- Младши потребител
По мое мнение има и друг проблем - кой е шофирал!
Не приемам логиката,че е отговорен собственика,а не водача.
Ами ако при същата ситуация е бил пострадал човек,и шофьора е спрял,и се оказава НЕ -собственика - кой ще е виновен?
А в наказателното производство полицията трябва да докаже конкретния извършител. В гражданското - вие трябва да го докажете.
Никой не може да носи отговорност за чуждо противоправно поведение.
Единствения ви шанс според мен би могла да бъде застраховката "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" - но само теоретично за нея, а и не съм анализирал тази възможност задълбочено.
Не приемам логиката,че е отговорен собственика,а не водача.
Ами ако при същата ситуация е бил пострадал човек,и шофьора е спрял,и се оказава НЕ -собственика - кой ще е виновен?
А в наказателното производство полицията трябва да докаже конкретния извършител. В гражданското - вие трябва да го докажете.
Никой не може да носи отговорност за чуждо противоправно поведение.
Единствения ви шанс според мен би могла да бъде застраховката "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" - но само теоретично за нея, а и не съм анализирал тази възможност задълбочено.
- stroitel
- Потребител
Друг е въпроса - доколко имате някакво морално основание да търсите отговорност от шофьора.
И да считате,че за смъртта на кучето е виновен той. Виновен сте си вие. Могли сте да предположите поведението на животното, знаете,че автомобил не спира на място,а има нужда от спирачен път.
Всъщност - вие сте могли да предположите и вредите,които бихте могли да причините на чуждото имущество.
Всички знаем,че в опит да избягнат смъртта на животното водачи са губили СВОЯ ЖИВОТ,или да блъскали други хора и машини и т.н.
И нищо чудно във вашия случай собственика да ви представи фактура за извършени ремонти по колата на значителна стойност - брони,светлини....
И да считате,че за смъртта на кучето е виновен той. Виновен сте си вие. Могли сте да предположите поведението на животното, знаете,че автомобил не спира на място,а има нужда от спирачен път.
Всъщност - вие сте могли да предположите и вредите,които бихте могли да причините на чуждото имущество.
Всички знаем,че в опит да избягнат смъртта на животното водачи са губили СВОЯ ЖИВОТ,или да блъскали други хора и машини и т.н.
И нищо чудно във вашия случай собственика да ви представи фактура за извършени ремонти по колата на значителна стойност - брони,светлини....
- stroitel
- Потребител
Всички сте на различни мнения
Последно ще носи ли гражданска отговорност шофьорът или не? Брат ми постоянно ме пита и аз не знам какво да му отговоря? Собственикът на кучето каза че ще заведе гражданско дело. Има ли основание? Ще му бъде ли уважена исковата молба?
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
pokerman написа:Всички сте на различни мненияПоследно ще носи ли гражданска отговорност шофьорът или не? Брат ми постоянно ме пита и аз не знам какво да му отговоря? Собственикът на кучето каза че ще заведе гражданско дело. Има ли основание? Ще му бъде ли уважена исковата молба?
Има вещ - куче, която е унищожена. Ако се докаже вина у шофьора може даже и по НК да се мине, обаче най-вероятно да ви го сметнат за малозначително.
По граждански път със сигурност би могъл да носи отговорност, но както казах има съпричиняване. Собственикът на кучето също е действал противоправно, като в нарушение на разпоредбите го е водел без каишка и е допуснал то да изскочи на обществения път. Може да се окаже, че причинените вреди върху автомобила са по-големи от стойността на кучето.
- kpy
- Потребител
kpy написа:
Има вещ - куче, която е унищожена. Ако се докаже вина у шофьора може даже и по НК да се мине, обаче най-вероятно да ви го сметнат за малозначително.
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
Таа, по кой текст на НК, може д се мине !?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
ПС:
Съболезнования на собственика. И на мен ми се е случвало. Хем моето куче вече беше голямо. Много е неприятно наистина.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
kkrumova написа:обърни се към полицията за помощ, друг е въпроса колко отзивчиви ще бъдат и дали ще вземат присърце случаят ти.
Колега,живеем в България!
Предсавятели си,ако отиде в полицията и да писка да се разкрие деецът сгазил кучето,какво ще последва.Полицаите ще се пръснат от смях.
Както една жена от квартала ми "Идеален център" се обади на пожарната да и свалят котката от дървото.Ония,даге,са се скъсали да се смеят и казали:"Къде ще вдигаме персонала и да харчим бензин и средства за котка"
Прави са!
Никога,ама никога никой няма да предприеме действия относно случая.Няма какво да се заблуждаваме.Те убийства не се разкриват,пък каму ли-шофьор бързащ да легне с някое пиче сгазил куче.
- Гост
Доколкото си спомням текстът е 216нк, но не ми се проверява в момента. текста е за унищож. на чужда вещ. а дали ще подавате желба това е личен избор. но проверете дали не съм сбъркал за номера на чл. двама юриста-три мнения, реплика съм автора на темата... по-лесна е гр. отговорност в случая поне да потърсите стойността на кучето, а за моралните вреди - пробвайте дано стане
Последна промяна Lion11 на 23 Ное 2007, 14:33, променена общо 1 път
- Lion11
- Младши потребител
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|